Data-driven communicatie

Data-driven communicatie

Mét data haal je meer uit communicatie

● Wat is data-driven communicatie?

 

Waarom is data-driven communicatie belangrijk?

 

Hoe pak je data-driven communicatie aan?

 

● De toekomst van corporate communicatie is data-driven?

 

In deze moderne wereld zijn data niet meer weg te denken. In vrijwel elk aspect van ons leven spelen ze een belangrijke rol. En ook het communicatievak ontsnapt er niet aan. Data verzamelen en gebruiken wint snel aan belang in corporate communicatie. Communicatieprofessionals moeten nu dringend de kloof dichten met hun collega’s van marketing als ze nog au sérieux willen genomen door het management. Want zonder data, is je verhaal niet meer dan een mening.

Wat is data-driven communicatie?

Data-driven communicatie is een aanpak waarbij data gebruikt worden om strategische beslissingen te nemen en om de effectiviteit van communicatie te meten. Het gaat om het verzamelen, analyseren en toepassen van data om de juiste boodschap aan de juiste doelgroep op het juiste moment over te brengen. Het is een methode die de traditionele manier van communiceren transformeert door het gebruik van data als basis te nemen voor beslissingen en acties. Meningen en veronderstellingen maken hier plaats voor feiten.

Bij Outsource zetten we data al van bij de start van de samenwerking in. We werken graag met kennis van zaken. En we kijken verder dan de gebruikelijke website- en marketingstatistieken. Onze strategische adviezen (Strategisch Communicatie Frame) en onze communicatiecampagnes (PESO-model) stoelen op kwalitatief mediaonderzoek zoals:

 • Stakeholderanalyses
 • Media-analyses
 • Sentimentanalyses

En die manier van werken houden we graag aan doorheen de hele samenwerking. Data is elementary.

Waarom is data-driven communicatie belangrijk?

Het gebruik van data in communicatie stelt je organisatie in staat om beter te begrijpen wat je doelgroep wil en nodig heeft. Dat helpt om je boodschap beter af te stemmen op de behoeften van je stakeholders, waardoor je meer impact creëert. Daarnaast maakt data-driven communicatie het mogelijk om de effectiviteit van de communicatie te meten en te verbeteren. Door inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt, blijven we onze communicatie-aanpak optimaliseren. Wij monitoren onder meer:

 • Bereik en engagement
 • Vermeldingen
 • Spreiding (share of media)
 • Share of voice
 • Sentiment

Hoe pak je data-driven communicatie aan?

Een data-driven communicatiestrategie implementeren vereist een gestructureerde aanpak. Hieronder vind je een aantal stappen om aan de slag te gaan:

Stap 1

Bepaal je doelstellingen

Definieer wat je wil bereiken en hoe je dat wil meten. Bij Outsource zijn we fan van OKRs, kort voor Objectives & Key Results.

Stap 2

Verzamel data

Verzamel alle beschikbare data over je doelgroep. Maak gebruik van verschillende bronnen zoals social media, web analytics en onderzoeken.

Stap 3

Analyseer de data

Analyseer de verzamelde data om inzicht te krijgen in wat wel en niet werkt.

Stap 4

Pas je communicatie(strategie) aan

Gebruik de verkregen inzichten om je communicatie te optimaliseren en beter aan te laten sluiten bij de behoeften van je doelgroep.

Stap 5

Monitor en meet de resultaten

Blijf je communicatie monitoren en meten om te zien of je aanpassingen het gewenste effect hebben.

Data-driven communicatie Data-driven communicatie Data-driven communicatie Data-driven communicatie

De toekomst van corporate communicatie is data-driven

Door data te verzamelen, analyseren en toe te passen kan communicatie geoptimaliseerd worden en kan er meer waarde worden toegevoegd aan de organisatie.

Data speelt een belangrijke rol in corporate communicatie en wordt steeds belangrijker in dit digitale tijdperk. Het is niet langer genoeg om alleen te vertrouwen op traditionele communicatiemethoden, zoals persberichten of advertenties, om een ​​organisatie te promoten. In plaats daarvan moeten organisaties hun communicatiestrategieën baseren op data en analyses om hun boodschap effectief over te brengen en hun doelgroep te bereiken.

Data kan organisaties helpen om beter te begrijpen wie hun doelgroep is en wat ze willen. Door gegevens te verzamelen en te analyseren, krijgen organisaties inzicht in de demografie, interesses en het gedrag van hun stakeholders. Dit kan hen helpen om gerichte en persoonlijke boodschappen te creëren die aansluiten bij de behoeften van hun doelgroep.

Gebruik data ook om de ROI van communicatie-inspanningen te meten

Hoe effectief is je communicatie?

Daarnaast helpt het gebruik van data organisaties bij het bepalen van de effectiviteit van hun communicatiestrategie en -campagnes. Door middel van analyses zien we bijvoorbeeld hoeveel mensen de website bezoeken na de go-live, hoe lang ze blijven, welke pagina’s ze bekijken en op welke links ze klikken. Deze informatie helpt om te begrijpen welke aspecten van de communicatiestrategie werken en welke verbetering nodig hebben.

Data kan ook worden gebruikt om de ROI (Return On Investment) van communicatie-inspanningen te meten. Door gegevens te verzamelen over de kosten van verschillende communicatiemethoden en de resultaten die ze opleveren, kunnen organisaties bepalen welke methoden het meest kosteneffectief zijn en waar ze hun marketingbudget het beste kunnen investeren.

Naast het verbeteren van de effectiviteit van communicatiestrategieën, kan data ook helpen bij crisiscommunicatie. Bij een crisis kan een organisatie snel in actie komen als het beschikt over real-time data. Door middel van monitoring en analyses kan een organisatie bijvoorbeeld snel ontdekken wat er wordt gezegd over de crisis op sociale media en hierop reageren. Dit kan helpen om de impact van de crisis te minimaliseren en het vertrouwen van klanten en stakeholders te behouden.

Een communicatiestrategie gebaseerd op feiten, niet op meningen

Ten slotte kan data ook worden gebruikt om toekomstige communicatiestrategieën te plannen. Door middel van analyses kunnen organisaties trends identificeren en voorspellen wat de behoeften en interesses van hun doelgroep in de toekomst zullen zijn. Dit helpt om vooruit te plannen en zich sneller aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Kortom, data zijn essentieel voor effectieve corporate communicatie. Het stelt organisaties in staat om hun:

 • doelgroepen beter te begrijpen
 • communicatiestrategieën te verbeteren
 • ROI te meten
 • crisiscommunicatie te beheren
 • toekomstige communicatiestrategieën te plannen.

Organisaties die hun communicatiestrategieën baseren op data en analyses zullen beter in staat zijn om hun boodschap effectief over te brengen en hun doelgroep te bereiken.

Talk to Gert
Benieuwd naar onze data-driven aanpak?