In 2025 veranderen de regels voor het delen van persartikels. Dit heeft gevolgen voor jou als communicatieprofessional. Laten we samen de belangrijkste wijzigingen bekijken en jouw vragen beantwoorden over de rechten om persartikels te delen.
01 | Wat zijn de nieuwe regels voor het delen van persartikels?
De toegang tot persartikels via clippingsleveranciers verandert. Artikels zijn niet meer rechtstreeks downloadbaar. Je kunt ze alleen bekijken via een persoonlijke login op het platform van de leverancier. Deze wijziging is er om de rechten van uitgevers te beschermen en ongecontroleerd delen tegen te gaan. Als je veel met persartikels werkt en ze deelt binnen en buiten je organisatie, is het slim om je hierover te informeren.
02 | Hoeveel gebruikers mogen persartikels lezen zonder extra kosten?
Maximaal drie individuele gebruikers binnen jouw organisatie mogen de persinhoud raadplegen onder de primaire auteursrechten. Deel je persartikels met meer dan 3 collega’s binnen je organisatie? Dan heb je een bijkomende licentie nodig om persartikels te delen.
03 | Wat zijn de rechten om persartikels intern te delen?
Intern delen van persartikels valt onder secundair hergebruik en vereist een extra licentie. Dit geldt ook voor verspreiding via e-mail of intranet. Denk goed na over hoe je persinhoud intern wilt verspreiden.
04 | Mogen persartikels worden opgeslagen of geprint voor intern gebruik?
Nee, zonder extra licentie mag je artikels niet opslaan, downloaden of printen. Je kunt ze alleen bekijken op het platform van je clippingsleverancier. Dit beperkt hoe lang je persinhoud kunt bewaren binnen jouw organisatie.
05 | Hoe zit het met het maken en verspreiden van persoverzichten?
Als communicatieprofessional mag je persoverzichten maken en verspreiden, maar met beperkingen. Je kunt koppen en links delen naar de volledige artikels op het platform van je clippingsleverancier. Let op: maximaal drie individuele gebruikers hebben toegang tot deze links. Wil je integrale artikels opnemen? Dan heb je een extra licentie nodig. Deze regels vragen om een vernieuwde aanpak van mediamonitoring voor je interne stakeholders. We denken graag met je mee over oplossingen, zoals een newsletter op maat (of topical newsletter), waarmee je binnen de regels blijft en tegelijk niet inboet aan effectieve communicatie.
06 | Gelden deze regels ook voor online persartikels?
Ja, de nieuwe regels gelden voor zowel print- als digitale artikels op nieuwssites. Dit betekent dat je jouw manier van monitoren en delen van online media moet herzien.
07 | Wat als een journalist rechtstreeks een artikel doorstuurt?
Wanneer een journalist jou rechtstreeks een artikel stuurt, is er sprake van direct contact tussen jou en de uitgever. Dit valt onder de primaire auteursrechten. Maar let op: zodra je het artikel intern verder deelt, gelden wel de regels voor secundair hergebruik. Zorg ervoor dat je collega’s weten hoe ze met direct ontvangen persinhoud moeten omgaan.
08 | Hoe regel je de rechten voor secundair gebruik van persartikels?
Beoordeel eerst je behoefte om persartikels te delen. Heb je echt meer dan drie gebruikers nodig? Neem dan contact op met Copiepresse en License2Publish voor prijsinformatie en licenties. Maak een duidelijk overzicht van hoe jullie persartikels gebruiken en delen binnen en buiten je organisatie.
09 | Wat is de impact van deze nieuwe regels op communicatiestrategieën?
Werk je op de afdeling corporate communicatie? En deel je wel eens volledige artikels op LinkedIn als onderdeel van je communicatiestrategie – ‘content curation’, je weet wel. Dan ga je je moeten aanpassen. Ook als je persartikels op je website deelt (via een rubriek ‘Nieuws’ of een aparte ‘Press Room’), neem je best even contact op met Copiepresse en License2Publish om de juiste licenties te bespreken.
10 | Hoe kunnen organisaties zich het beste voorbereiden op deze veranderingen?
Breng in kaart hoe jullie momenteel persartikels gebruiken, bepaal hoeveel gebruikers toegang nodig hebben, en regel de juiste licenties voor het delen van journalistieke content. Pas ook interne processen aan en informeer je collega’s over de nieuwe regels.